Aan het eind van het jaar maken de grote zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor het volgende jaar bekend. Voor veel mensen is dit vaak even schrikken want meestal gaan de premies omhoog. Mocht jij ban zijn dat je de zorgkosten voor het volgende jaar niet meer kunt betalen, dan is het tijd om even te kijken of je nog wel een zorgverzekering op maat hebt. Wanneer het je namelijk lukt om een zorgverzekering passend bij jouw zorgvraag samen te stellen, dan kan dat je eigenlijk alleen maar geld besparen. Wij laten je daarom zien hoe je een zorgpremie berekenen kunt en hoe je de overstap kunt maken naar een zorgverzekeraar die voordeliger én beter is. 

 

Kies wat je nodig hebt

Het klinkt misschien als een open deur, maar kies de zorgverzekering die je nodig hebt. Veel mensen hebben namelijk een polis die helemaal niet aansluit bij hun zorgvraag. Iedereen moet een basisverzekering afsluiten, maar ook hier valt nog heel veel te kiezen. De vraag die je jezelf moet stellen, is of je verwacht zorg te gaan afnemen bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dit zijn partijen waar je zorgverzekeraar geen contracten mee heeft afgesloten. Doorgaans worden de kosten die jij bij zo’n partij maakt tot 70% vergoed. Dat betekent dat jij de overige 30% moet betalen. Deze kosten kunnen oplopen en daarom is het aan te raden om jouw basiszorgverzekering uit te breiden. Je kunt kiezen voor een pakket dat de niet-gecontracteerde zorg tot wel 100% vergoedt. Hierdoor weet jij precies waar je aan toe bent: jij betaalt een vaste maandelijkse premie en in ruil daarvoor draai jij niet op voor de bijkomende kosten. 

 

Je zorgverzekering op maat maken 

Een goede verzekering is een waar jij optimaal de vruchten van plukt. Dit doe je door je polis zo goed mogelijk af te stemmen op jouw zorgvraag. Weliswaar is niet alle zorg planbaar, maar toch weet je vaak wel of je het komende jaar zorg nodig hebt. Wanneer je een ziektekostenverzekering afsluiten gaat, kun je ook nog aanvullende verzekeringen toevoegen. Vaak kiezen mensen voor een tandartsverzekering. Een behandeling bij een tandarts is goed in te plannen en wanneer je nu al weet dat je volgend jaar nieuwe kronen moet laten zetten, is het voordeliger om een tandartsverzekering toe te voegen aan je polis. Maak jij graag gebruik van alternatieve geneeswijzen? Dan kun je ook daarvoor een extra verzekering toevoegen. 

 

Andere manieren om te besparen 

Er zijn meerdere manieren om op je zorgverzekering te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld het verplichte eigen risico van 385 euro verhogen. Doe dit echter alleen wanneer je ook daadwerkelijk genoeg geld achter de hand hebt. Je kunt ook besluiten om je premie in een keer te betalen in plaats van maandelijks. Ook dat levert vaak een korting op. Tot slot kun je ook nog zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid die je maandelijks ontvangt. Hoe lager je inkomen, hoe hoger je toeslag. Kijk daarom even of je hier aanspraak op kunt maken.